Dried Jerusalem artichoke flour

EESTIS KASVATATUD KUIVATATUD MAAPIRNIJAHU 

Kuivatatud maapirnijahu on tõeline tervisliku toidu allikas. Maapirn ehk topinambur või teisisõnu veel mugul-päevalill on suurepärane inuliiniallikas. Taime tuntakse ka juudikartuli ja Jeruusalemaa artišoki nime allMaapirnijahu saadakse maapirni kuivatamise ja jahvatamise teel.

Inuliini saab kasutada madala kalorsusega suhkru aseainena. Kuivatatud maapirnijahu saad kasutada ka näiteks pannkookides. Asenda kuni 30% tavalisest jahust maapirnijahuga

MIS ON INULIIN?

Inuliin on polüsahhariid, mis lagunedes muundub fruktoosiks. Selletõttu on inuliin sobilik diabeetikutele. Lisaks aitab inuliin alandada kolesterooli taset. Peale inuliini on mugulas rohkesti proteiini, mineraalaineid ja vitamiine. Maapirn elavdab ainevahetust, normaliseerib söögiisu, tasakaalustab suhkru-ainevahetust ja vähendab magusaisu.

KUIDAS MAAPIRNIJAHU KASUTADA?

Maapirnijahu võib lisada nii putrudesse, smuutidesse, jogurtisse kui ka müslisse. Kuivtatud maapirnijahu kasutusvõimalused on eriti laiad – alates suppidest ja lihapallidest kuni pannkookideni, seega peaks igaüks endale sobiva ja meeldiva variandi leidma.

KUST MAAPIRN TULEB?

Maapirn (Helianthus tuberosus), tuntakse veel juudikartuli, mugulartišoki ja mugulpäevalillena toodi Põhja-Ameerikast Euroopasse 17. sajandi algul Prantsuse meresõitjate poolt. Tänapäeval on maapirn mitmel pool maailmas hinnatud ja leiab kasutust nii ilu-, toidu- kui ka söödataimena.

Kas maapirnijahule on lisatud töötmise käigus aineid?

Lisaaineid ei ole, tegemist on 100% puhta ja naturaalse tootega. Meie kuivatustehnoloogia põhineb meetodil mis võimaldab kiirkuivatust, mille tulemusena ei ole vaja lisada töödeldavale tootele ega ka lõppproduktile säilivust tagavaid aineid. Kuivatatud maapirnilaaste leiad siit.

Mida kuivatatud maapirnijahu  sisaldab?

100g kuivatatud maapirnijahu – 365 kcal. Maapirn sisaldab vitamiine A, B1, B2, B6, C ja E. Lisaks ränile, kaaliumile, kaltsiumile, fosforile, rauale ja tsingile sisaldab see ka puuviljasuhkrut, pektiinikiude ja aminohappeid. Maapirnijahul on madal glükeemiline indeks, mis näitab toidu mõju veresuhkru tasemele. See tähendab, et maapirnijahu tõstab veresuhkru taset aeglasemalt ja glükoos imendub verre aeglasemalt andes pikemaks ajaks täiskõhutunde. 

Kuidas kasutada kuivatatud maapirnijahu?

Küpsetamisel asenda kuni 30% jahu kogusest maapirnijahuga. Jogurtile, smuutile, pudrule lisa portsjoni kohta 2-3 spl maapirnijahu. Soovituslik päevane kogus on 32g. Säilita maapirnijahu kuivas ja kaitstuna otsese päikesevalguse eest. Kuivatatud maapirni kohta saad rohkem lugeda SIIT!

 

Close
Food drying, grinding and packaging © Copyright 2021. All rights reserved Tootmistugi OÜ
Close